Haláljóslás

E jóslási praktika valamilyen meghatározott időponthoz, elsősorban naptári-, év végi ünnepekhez kötődik, és a közeljövő vagy a következő esztendő fontosabb eseményeire vár választ, többek között az esetlegesen bekövetkező halálesetekre is.

Bővebben: Haláljóslás

Halott

A halottat az összes kultúrában tisztelet és félelem övezi, ezért a halál beálltát követő cselekmények mindegyikének hagyományos rendje alakult ki. Ez jellemzően a halottal kapcsolatos teendőket határozta meg, illetőleg a hozzátartozók viselkedésére és a halottas házra vonatkozó előírásokból és tilalmakból állt.

Bővebben: Halott

Halottak napja

A katolikus egyház halottak napján azokra emlékezik, akik a keresztségben, bocsánatos bűnökkel a lelkükben hunytak el. A megemlékezés ünnepnapja november 2-a, ha ez a nap vasárnapra esik, november 3-a. E napon a katolikus hitben élők imádkoznak a holt lelkekért, hogy megtisztuljanak, és az Isten színe elé kerülhessenek.

Bővebben: Halottak napja

Halottaskocsi

Egyesek szerint balszerencsés dolog halottaskocsit látni. Az emberek többsége számára azonban a megpillantott, vagy a mellettük elhaladó halottszállító jármű se jót se rosszat nem jelent.

Bővebben: Halottaskocsi

Hamvazószerda

A keresztény hívők számára a hamvazószerda már szigorú böjti nap, a húshagyó kedd másnapja, egyúttal a farsang utáni és a húsvét előtti nagyböjt kezdete.

Bővebben: Hamvazószerda

További cikkeink...

  1. Hangszerek
  2. Hangya
  3. Haoma
  4. Harang