Rák

Valamennyi rákfajt az árapály tevékenység irányítja, bonyolult biológiai óra szerint élnek. A dél-amerikai inkák képzetében a rák az ősanya reinkarnációja, aki legyőzte az időt és a fogyó Holdat.

Bővebben: Rák

Reggel

Az ember számára a reggel az álomból való felébredés, a munkába indulás, a napi tevékenységek elkezdésének az ideje.

Bővebben: Reggel

Ribiszke, ribizli

Erről a kellemes ízű, vörös, fekete vagy fehér színű bogyós gyümölcsöt termő növényről kevesen gondolnák, hogy csupán néhány száz éve - a 16. század óta - termesztik. Pedig a vadon élő rokonai már évezredek óta megtalálhatók Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi vidékein.

Bővebben: Ribiszke, ribizli

Róka

A róka tulajdonságai közül elsőként a ravaszság jut eszünkbe, vele jellemzik a ravasz embert, aki képes a mások becsapására, megtévesztésére. A róka alakjához általában a megbízhatatlanság és a hamisság tapad.

Bővebben: Róka

Rontás

A népi hiedelem a rontásnak tulajdonít minden nem várt rossz eseményt, hirtelen bekövetkező bajt, mint például a tehén tejének elapadását, a rossz termést, a szorgos munka sikertelenségét; a megmagyarázhatatlan megbetegedést, halálesetet vagy a szerelmesek elhidegülését. A rontás indítéka többnyire vélt vagy valós sérelem miatti bosszú vagy gyűlölet lehet.

Bővebben: Rontás

További cikkeink...

  1. Rovarok
  2. Rozmaring
  3. Rózsa
  4. Rubin