A karcsú termetű, remekül repülő, nagyon mozgékony, kíméletlen ragadozó szitakötőket az ördög lovasainak tartják. Egyes kultúrákban viszont a „sátán stoppolótűje” nevet kapta, ugyanis a babonás hiedelem szerint a szitakötő álmukban bevarrhatja a rossz gyerekek szemeit, füleit és a szájukat.

Az égbolton látható szivárvány, körív alakú, színes sávokból álló fényjelenség, amely akkor keletkezik, amikor a rézsútosan sütő nap sugarai megtörnek a rendszerint távolabb hulló esőcseppeken. A külső csíkja vörös, s a többi szín sorrendben: narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya.

Az egyiptomiak szemében a ganajtúró bogár, a mondabeli szkarabeuszhoz hasonlóan, az örök újjászületés szimbóluma. Egyiptomban nagyon hasznosak és védettek ezek a bogarak, mert nagy részük van a magok elterjesztésében, a föld termékennyé tételében, őt testesítik meg, s bennük látják az élet örök körforgását, állandó megújulását. Egykoron azt hitték, hogy a szkarabeusz önmagától, a trágyából keletkezett.

Szkülla a legyőzhetetlen tengeri szörny, eredetileg szép fiatal hajadon volt, de sorra kikosarazta kérőit, így tett a szerelmes Glaukosz tengeristenséggel is, aki Kirké varázslónőhöz fordult segítségért.

A keleti szlávok házi szelleme, a domovoj, apró termetű, öreg parasztnak látszó ember, ősz szakállal. Domovojjá az válik, aki áldozás nélkül halt meg. A szlávok kétféle domovojt különböztetnek meg, a házban lakót, akit domozsilnak is neveznek, jó akaratúnak írják le. Az udvarban lévő, rosszindulatú domovoj neve, dvorovij vagy dvorovoj, aki kínozza az állatokat, képes macskává, kutyává, kígyóvá, patkánnyá, békává változni.