A szláv természeti szellemek közül, lesij, más néven, leszovik, lesak, borovik, az erdők és a vadállatok ura. Ha az erdőn kívülre kerül, sátánná változik. A lesij megjelenhet, mint állatbőrbe bújt, derékszíj nélküli paraszt, de elképzelik szarvval és patákkal rendelkező vadállatként, háziállat, sőt gomba alakjában is.

A katolikus hittel függ össze az a cigány adoma, miszerint Jézus keresztre feszítéséhez szükséges négy szöget a cigánynak kellett volna beszereznie, de a cigány nagyon megsajnálta az Urat, ezért egy szöget ellopott a négyből, így Jézus lábát csak egy szöggel rögzíthették a keresztre. A részvétért cserébe Jézus megengedte a cigánynak a lopást, azzal a feltétellel, ha harmadszorra sem sikerül valamit ellopnia, akkor ne kísérletezzen többet.

A fiziognómia az emberi szervek, testrészek tanulmányozása mellett, a testen megfigyelhető egyéb jegyeknek, így a szőrzet jellemzői megfigyelésének is nagy jelentőséget tulajdonít. Az ujjak és a kézfej tekintetében, ugyanez vonatkozik a kézelemzésre, ugyanis a kéz, az ujjak szőrzete fontos kiegészítő információkat szolgáltat az elemző számára.

Az érett magzat világrahozatalának folyamata régóta fontos esemény a családok életében, a szülés szerencsés kimenetelének biztosítása érdekében számos mágikus eljárás volt ismert, a szülőanya és a gyermek védelmét különféle népgyógyászati praktikák szolgálták.

A világon sok helyütt, mint például Dél-Afrikában, Kínában, Indiában szégyennek minősül a lány születése. Melanéziában, ha egy apának lánya születik, a fejére kókusztejet fröcsköl, ha viszont fia, akkor örömében feldobja a levegőbe.