Szemölcsök

A szemölcsök rendszerint apró bőrkinövések az arcon, az ujjakon, vagy a könyökökön, olykor a nemi szerveken, melyeket vírus okoz, és megkülönböztetendők az ugyancsak gyakran apró bőrdudorral jellemezhető, pigmentált anyajegyektől. A szemölcs orvosi elnevezése verruca, a genitáliákon és a végbélnyílás környékén megjelenő vírusos eredetű bőrkinövéseket pedig condyloma néven tárgyalja a szakirodalom.

Bővebben: Szemölcsök

Szén

A szenet - mint a tűz szimbólumát - a szerencsésnek tekintik, és a vidéki emberek generációkon át kis szén- vagy faszéndarabokat hordtak zsebeikben, hogy védelmet nyerjenek a szerencsétlenségek ellen.

Bővebben: Szén

Szent Kristóf

Az utazók védőszentjének tartott Szent Kristóf feltehetően 250 körül, Decius császár uralkodása (249-251) idején szenvedett vértanúhalált Lükiában. Bár nincs bizonyíték rá, hogy valóban élt, mégis az egyik legnépszerűbb szent, sok legenda maradt fenn hőstetteiről.

Bővebben: Szent Kristóf

Szent László

I. László, azaz Szent László 1040 körül született Lengyelországban,  és 1095-ben hunyt el a szlovákiai Nyitrán. I. Béla fia volt, Géza után került a trónra, 1077-től 1095-ig uralkodott. III. Celesztin pápa 1192-ben avatta szentté, ünnepnapja június 27.

Bővebben: Szent László

Szent Simon és Szent Júdás Tádé

A katolikus egyház szentjeiről, Simon és Júdás Tádé apostolokról kevés bizonyosat tudunk. A legenda szerint az első században éltek, Örményországba és Perzsiában mentek hirdetni az igét, és küldetésük teljesítése közben, Suanir városában szenvedtek mártírhalált.

Bővebben: Szent Simon és Szent Júdás Tádé